Led Verlichting

Waarom kiezen voor LED?

Zodra u kiest om uw huidige verlichting te vervangen voor LED verlichting gaat u onder andere de volgende voordelen behalen;

 • Eenvoudig te plaatsen/installeren.
 • Gemiddelde besparing in verbruik tussen de 50 à 80 procent.
 • Significante CO2 reductie.
 • Beter gebruik maken van de specifieke (kleur) eigenschappen en voordelen van licht.
 • Eenvoudig dimbaar.
 • Bestendig tegen in-en uitschakelen.
 • Brand direct, zonder opwarmtijd.
 • Bijna geheel recyclebaar.
 • Lagere energierekening.
 • Gemiddelde levensduur van 50.000 branduren.
 • Minder aantal vervangingen t.o.v. traditionele verlichting.
 • Minder vervangingen, lagere onderhoud-en vervangingskosten.

Werkwijze;

Onze partners maakt voor u een blauwdruk van uw huidige situatie. Ten opzichte van deze situatie wordt er in eerste instantie gekeken wat de impact is als deze situatie 1 op 1 vervangen wordt door LED verlichting. Hierin wordt een correcte rendementsberekening gemaakt waar rekening wordt gehouden met uw huidige energieverbruik, uw huidige energietarieven, het aantal branduren per lamp etc.

In de meeste gevallen kiest de relatie ervoor om uit de maandelijkse besparing van de energiekosten de oplossing aan te schaffen op basis van lease. Ervaring leert dat de nieuwe maandelijkse kosten, 8 van de 10 keer, lager uitvallen dan de huidige maandelijkse kosten. Op deze manier wordt verduurzamen zéér laagdrempelig.

Na deze analyse wordt er vervolgens gekeken hoe de situatie van A naar Beter kan gaan (nieuw lichtplan). Zodoende kunt u bewust de overweging maken of de eventuele meerkosten gewenst zijn.

Onderstaand een korte uitleg over LED verlichting;

 

WAAR OP TE LED-TEN:

LED (Light Emitting Diode) is een halfgeleider component dat zichtbaar licht uitzendt van een bepaalde kleur, wanneer er een elektrisch stroom doorheen wordt gestuurd. LED is anders dan vele andere conventionele lichtbronnen, zoals de gloeilamp, de TL en gas-ontladingslampen. LED is een gerichte lichtbron is. Dit betekent dat er geen licht naar plekken gaat (naar boven en/of zijkant) waar in principe helemaal geen licht hoeft te komen, maar alleen daar waar de verlichting gewenst is. Dit gebeurt middels de hiervoor ontwikkelde lensoptieken. Een LED systeem bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de lichtbron, de driver, de behuizing en de mogelijke controleapparatuur (zoals sensoren/melders/dimmer e.d.) wat allemaal in een armatuur integraal wordt samengebracht. Waar moet u rekening mee houden bij de keuze van uw nieuwe LED systeem?

Lichtstroom;

Lichtstroom wordt uitgedrukt in Lumen en is de totale hoeveelheid licht die per tijdseenheid wordt uitgestraald. Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren, werd de lichthoeveelheid in Watt uitgedrukt oftewel elektrisch vermogen. De efficiëntie van de fabrikant kun je bepalen door het aantal Lumen te delen door het aantal Watt (hoeveelheid stroom die de lamp verbruikt).

 

Verlichtingssterkte:

Dit is de ontvangen lichthoeveelheid per oppervlakte-eenheid. Oftewel hoeveel licht straalt er nu uiteindelijk op uw bureau. Dit wordt uitgedrukt in LUX.

 

Lichtrendement:

De uitgestraalde lichtstroom per eenheid van opgenomen vermogen. Oftewel Lumen per Watt. Hier meet je de efficientie van de fabrikant mee,  het aantal Lumen delen door het aantal Watt (hoeveelheid stroom die de lamp verbruikt).

 

Kleurtemperatuur;     

Denk hierbij aan warm of koud licht. De kleurtemperatuur voor u is zeer afhankelijk van de toepassing van het licht. Meestal wordt voor bedrijfsruimten een kleurtemperatuur van 4.000 Kelvin gebruikt en voor kantooromgeving 3.000 Kelvin.

 

Kleurwaarde:

De CRI-index staat voor de juiste kleurweergave, waarbij een schaal wordt gehanteerd die loopt van 25 tot 100, waarbij 25 staat voor slechte kleurweergave en 100 voor de beste kleurweergave. Daglicht heeft een CRI-index van 100. Een misverstand is dat bij een hogere kleurtemperatuur (Kelvin) de kleurweergave beter zou zijn. Hiervoor is de CRI waarde veel belangrijker. Hoe hoger de CRI, hoe beter de werkelijke kleur weergegeven wordt.

(bron: http://www.lightbulletmarket.com/Learn-about-Color-Rendering-Index)

 

Stralingshoek:

De stralingshoek geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit de lichtbron komt. De bundel creëert een oppervlak waar het licht van lichtbron daadwerkelijk schijnt. De stralingshoek wordt gecreëerd door een reflector. Hoe kleiner de hoek in graden hoe smaller de bundel. De meest voorkomende stralingshoeken zijn, 24°, 36°, 40° en 60°. De 24° wordt gebruikt als u ergens de aandacht op het verlichte object wilt vestigen. De overige geven een (zeer) gespreid licht voor  bijvoorbeeld receptie, horeca en kledingwinkels.

Koeling;

De LED moet zijn warmte goed kwijt kunnen, zowel op de printplaat als aan het armatuur. Daarvoor is goede koeling nodig. Is deze koeling onvoldoende dan is er een hogere lichtterugval. Allereerst is er koeling nodig op de plaats waar de LED op de printplaat vastzit. Vervolgens is het van belang hoe goed deze printplaat zijn warmte kan afgeven aan de omgeving dan wel de armatuur. Steeds vaker zien we bij armaturen dat de LED’s direct op het aluminium gemonteerd worden, waardoor beduidend betere koelresultaten gerealiseerd worden. LED’s gemonteerd op PCB plaat (Printed Service Board) hebben vaak een L70B10 classificatie, met een minimale levensduur van 50.000 uur of hoger. SMD-LED’s worden meestal gemonteerd op een PCB-plaat, deze printplaat moet vervolgens ook de warmte kwijt. Dit gebeurt door de PCB op een aluminium profiel te plaatsten. Goede LED lampen hebben een aluminium profiel als buitenkant, zodat de omgevingstemperatuur de lamp kan koelen. Goedkopere varianten hebben een kunststof omhulsel, kunststof is immers goedkoper dan aluminium en daarmee hebben ze alleen een goede warmteafvoer van LED naar grondplaat. Als het aluminium deze warmte niet kwijt kan is er alsnog een koelprobleem.

Wat is het lumenbehoud van de lampen?

M.a.w. hoeveel licht geeft de lamp nog na de opgegeven levensduur. De levensduur wordt vaak aangegeven met L70F50. Dit betekent dus dat bij een levensduur van bijv. 50.000 uur, na 50.000 uur minimaal 50% van de LED’s nog 70% van de lichtsterkte moet afgeven. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting wordt er steeds vaker met L80F10 gewerkt.

Wat is de powerfactor?

De powerfactor is een waarde welke het verschil aangeeft tussen het vermogen en het schijnbaar vermogen. In feite geeft dit het (transport)verlies in het licht- en hoogspanningsnet weer. Een hoge, maar realistische Powerfactor is dus essentieel. Een minimale Powerfactor van 0,9 is noodzakelijk

Menu